Ce trebuie sa stim si ce trebuie verificat cand achizitionam un telefon


Acum va spun ceea ce trebuie stiut atunci cand mergi sa iti ei un device de la o firma.
In primul rand nu trebuie sa luam produsul fara sa ne uitam la el cu atentie. Vanzatorul trebuie sa lase clientul sa vada ceea ce cumpara inainte de a da banii !
Odata desigilata cutia incepem sa ne uitam daca prezinta urme de uzura sau daca are zgarieturi/rupturi,fisuri. Sa nu uitam faptul ca avem dreptu sa refuzam atata timp cand produsul nu corespunde standardelor de vanzare.
Daca observam ca totul este ok si telefonul nu are probleme estetice trecem la partea de software unde trebuie sa ne folosim priceperea si atentia la capacitatea maxima.
Ce trebuie verficat ?
- Tastam prima oara daca telefonul are IMEI. *#06# Daca da next -->
- Multe telefoane au pixeli morti ! Regulamentul spune ca un Monitor LCD/Plasma/LED trebuiesc schimbate daca au intre 3-5 pixeli morti din cei 2073600 al unui televizor cu Plasma de 51 de inchi (acesta este un exemplu aleatoriu luat de la o marca de tv). In cazul unui telefon (sa zicem Galaxy S Plus) un pixel mort la rezolutia de doar 480x800 e echivelentul a vreo 18 pixeli morti pe un ecran de 1920 x 1080 in cazul televizorului cu plasma de 51 de inchi de mai sus (este un tv cu plasma de la samsung luat ca exemplu de mine) si de aceea politica spune ca telefonul trebuie schimbat fara dar si poate... asa cum fac firmele de la noi din tara. Ca sa testam aceasta chestie intram in camera si o acoperim cu ceva incat sa se vada NEGRU pur pe ecran si ne uitam cu atentie la LCD-ul dat la luminizitate maxima.
- Fiecare telefon are soneri/melodii incluse in memorie. Intram in player-ul audio si ascultam in liniste cateva secunde si ne facem o parere dupa cum se aude. Atentie ! Probleme mari se observa cand volumul este la MAXIM.
- Camera telefonului poate prezenta praf pe lentila sau probleme la vizualizare. Odata deschisa setam modul negativ si ne uitam cu atentie daca are vreo urma de praf. Apoi trecem pe modul normal si facem o poza sau un video de cateva secunde. Este valabila aceasta verificare si pentru camera frontala.
- Wifi-ul trebuie testat prin metoda de search a retelelor dechise. Daca se poate si gasim ceva FREE fara PASS intram si ne conectam la o pagina web.
- Bluetooth-ul trebuie si el testat daca gaseste device-uri atunci cand este pornit. Este bine sa aveti la voi un alt telefon pentru a vedea daca este gasit de telefonul pe care trebuie sa il achizitionati. Daca totul decurge ok next -->
- Mari probleme pot fi la senzorii de lumina/proximitate/gyroscop. Eu unul stiu cum testam senzorii de lumina si cei de la gyroscop. Pentru a testa senzorul de lumina intrati in setarile telefonului si setati luminozitate automata. Acum tot ce trebuie facut este sa schimbam mediul luminos cu cel de intuneric si sa vedem daca telefonul isi schimba luminozitatea. Senzorul de gyroscop il testam intram la mesaje si rotind telefonul (atentie nu rotiti brusc deoarece telefonul va poate pacalii si sa nu raspunda la miscari lente)... incercati aceasta chestie de cateva ori ca sa va convingem.
- La touch screen este mai greu de depistat o asa zisa problema deoarece ecranul ascunde sub el niste senzori care poti fi morti doar cativa si sa va luati teapa. De aceea nu se poate garanta o functionare 100% buna deoarece nu exista niciun procedeu manual pentru acest test. Totusi incepem sa atingem in zonele de margine/colturi/mijloc.
- Urmatoarea chestie este sa testam telefonul daca accepta toate tipurile de cartele disponibile (cosmote/vodafone/orange/digi). Este bine sa avem la noi 2 cartele. Una de DIGI si alta oarecare de exemplu vodafone. Daca acestea sunt vazute si telefonul are semnal totul este roz..
- O alta problema o pot prezenta tastele de volum/inchidere/home. In mod normal acestea trebuie sa raspunda la comenzi fara a fi apasate puternic sau de mai multe ori. Este bine sa probati de cateva ori ca sa va asigurati.

Update: - La unele magazine telefoanele nu se inlocuiesc cu altele noi daca clientul a vorbit dupa el (apel/sms). De aceea este bine ca in primele zile sa faceti teste zilnice astfel incat sa nu aveti surpize.
- Sa nu uitam de faptul ca unele telefoane prezinta vicii ascunse si nu se pot numara unele defecte printre cele mentionate de mine mai sus.
- In zilele de teste urmariti cu atentie semnalul telefonului. De multe semnalul telefonului se poate taia din cauza unor probleme ale telefonului in ciuda faptului ca sunteti in oras si aveti o acoperire foarte buna.

TRUC !!!
Telefoanele SAMSUNG beneficiaza de o aplicatie ascunsa prin care poti de testa anumite chestii mentionate de mine mai sus.. acest procedeu fa scuteste de timp si va ajuta foarte mult sa vedeti starea telefonului. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa tastati *#0*# si sa verificati toate chestile care sunt in acel meniu.